21 Eylül 2017 Perşembe

Saat Adam Kısa Film İzle - Eray Demir



24th Ankara International Film Festival (Finalist)
11. Istanbul Short Film Makers Collective Film Festival (Finalist)
2013 Ireland Corona Fastnet Short Film Festival (Official Selection)
5th Balıkesir SAM-DER Short Film Presentations (Finalist)
6th Inonu University Short Film Festival (Finalist)
---
İNDİRME LİNKİ 1 İNDİRME LİNKİ 2 İNDİRME LİNKİ 3An Imagineland Pictures Presents
A Doludizgin Creative Films Production
 In Association With; Timaş Publising Group Plato Film Co.
Fono Film
A Short Film by Eray Demir "The Clockman"
Ahmet Varlı, Suzan Genç, Edibe Alsancak
Edited by: Eray Demir, Utkan Göksu
D.O.P: Kamil Çetin
Unit Production Manager: Yasemin Demir
Story by: Alper Günay Güray Özcan Eray Demir
Executive Producer: Koray Demir
Produced by: Aynelhayat Demir
Screenplay and Directed by: Eray Demir

20 Eylül 2017 Çarşamba

Koza Kısa Film İzle - Nuri Bilge Ceylan

Nuri Bilge Ceylan'ın ilk ve son kısa filmi: Koza, Cannes Film Festivali Uluslararası Kısa Film Yarışması’na (1995) davet edilen ilk Türk kısa filmidir.

İNDİRME LİNKİ 1 İNDİRME LİNKİ 2 İNDİRME LİNKİ 3






Turnusol Adam Kısa Film İzle - Tugay Yanmaz





Konusu :Bu film, gecenin bir yarısı genç bir kızın bir grup adam tarafından taciz edilmesine şahit olan Ogün'ün bu tacize nasıl müdahale ettiğini ev arkadaşıyla paylaşmasını konu almaktadır.

İNDİRME LİNKİ 1 İNDİRME LİNKİ 2 İNDİRME LİNKİ 3
Yazan&Yöneten (Wiriter&Director) : Tugay Yanmaz
Kamera&Montaj (Cameraman&Editing) : Erkan Güneş
Kostüm&Makyaj (Costume&Make Up) : Yasemin Güneş
Yönetmen Asistanı (Director's Assistant) : Ali Bayar
Çeviri (Translations) : Okan Çobanoğlu
Yapım Yılı (Production Year) : 2015
Süre (Duration) : 4:09
Format : HD / Renkli (Colorful)

Fresh Film Festival International Competition

Galatasaray Üniversitesi 8. Sinepark Kısa Film Festivali Finalisti

Kisakes Film Festivali Ozel gosterim

16. İzmir Kısa Film Festivali özel gösterim

3rd China Women's Film Festival Finalist



18 Eylül 2017 Pazartesi

Lion (2016) (İnceleme) Neden İzlenmeli?

Yönetmeni Garth Davis ,senaristi Luke Davies(Saroo Brierley'in A Long Way Home kitabından uyarlama) ve oyuncuları Dev Patel, Nicole Kidman ve Rooney Mara  olan Lion filminde;Saroo Hindistan'ın bir köyünde ailesiyle yaşayan beş yaşında bir çocuktur.Abisi Guddu'yu ve ailesini bir tren istasyonunda trende uyurken bir kaç günlük yolculuktan sonra dilini hiç bilmediği Bengal'e varır.Saroo ailesine varabilecek mi?
IMDB : 8,1/10
Sinemalar : 8,3/10
Beyazperde : 4,0/5
Rottentomatoes : 7,3/10
Tür : Biyografi,Dram


İNDİRME LİNKİ 1 İNDİRME LİNKİ 2 İNDİRME LİNKİ 3
Lion Filmi Fragmanı



(Lion filmi incelemesini okumadan önce filmi izlemenizi tavsiye ederiz)

Lion (2016) (İnceleme) Neden İzlenmeli?
Lion filmi,Guddu'nun ailesinden uzak kaldıktan yıllarca sonra eve dönüş hikayesini oldukça başarılı bir şekilde anlatır.
Filmin başlamasıyla seyirciye güzel bir görsel sunum hazırlanır ve bu sunumda hikayenin nerede nasıl bir kara parçasında başladığı hakkında bilgi sahibi oluruz.
Saroo kelebekler kadar özgür ve bir o kadar da masum olduğunu görürüz.

Saroo'nun hikayesi,Khandwa Hindistan'da 1986'da hikaye başlar.Saroo ve abisi Guddu kömür treninden kömür çalarak eve süt götürerek katkı sağlarlar,annesi ise taş taşıyarak ailesini geçindirmeye çalışır. Jalebi denen bir geleneksel tatlıyı gördüklerinde bir gün bir sürü jalebi alacaklarını söylerler.(Bu sahne Sezercik'i akla getiriyor)Guddu'nun bir hafta boyunca çalışmak için uzaklaşması Saroo'nun hoşuna gitmez ve Guddu'yla gitmek ister.Guddu küçük diye götürmek istemez fakat kardeşini kıramaz ve beraber giderler.İstasyonda Guddu Saroo'yu kaybeder,Saroo ise bir trende uyuyakalır ve 1600 km yol gider.
Saroo trende uyuyakalır.

Birkaç gün aç susuz trende tek başına yolculuk yapar ve Batı Bengal'de Khawanda'dan 1600 km batıda Kalküta'da trenden iner.Şans eseri ve zekasının da yardımıyla kendini kaçırmak isteyen insanlardan kaçar.











Bir adamın bir çocuğu yakalamaya çalışması hiç umrunda olmayan bir polis(en azından sadece izlemekle kaldı, yakalayıp kovalayan adama verir diye bekledim)

Restoranda yemek yiyen adamı taklit ederken dikkatini çeker ve çocuk esirgeme kurumu gibi bir yere gönderilir. Saroo artık kayıt altına alınmış binlerce kayıp çocuktan biridir sadece.Avustralya'dan bir aile Saroo'yu evlatlık edinmek ister ve Saroo yirmi beş yaşına kadar iyi okullarda okuyan başarılı biri olur.

Aşağıdaki iki plan arası geçiş filmde en çok sevdiğim geçiştir :


Bu sahnede meşhur hint dansları girecek diye korkmadım değil ama neyse ki Hindistan yapımı olmadığını hatırladım ve filmde de dansa başlamadılar.






Saroo Melbourne'de gittiği kursta bir kızla(Lucy) tanışır,sevgili olurlar. Saroo,zamanla asıl ailesini araması gerektiğini düşünür ve Lucy ile bu konuda anlaşmazlıktan dolayı ayrılırlar. Saroo kendini günlerce eve kapatır ve internetin yardımıyla ailesini bulmaya çalışır.Saroo,tam da vazgeçtiği bir günde tesadüfen evinin olduğu yeri haritada bulur ve ailesini görmek için Hindistan'a geri döner.

Olumsuzluklar:
-Saroo trenden çaldıkları kömürlerden sonra abisine ne kadar da zekiyim gördün mü sen bana küçüksün diyorsun. Karakterin kendi özelliğini söylemesi filmlerde pek sevmediğim bir kolaycılık ve gerçek hayatta bile kendini övmesi hoş durmuyor;gerçi bunu yapan Saroo kadar tatlı bir çocuk olunca bu detay mazur görülebilinir.
-Guddu'nun Saroo'ya sinirlenme sahnesi rol olarak hiç de iyi değildi.
-Saroo'nun kaybolması sırasında tek başına en temel şeye-yemeği nasıl bulduğuna- çok değinilmemesi biraz mistik ve inandırıcılıktan uzak kalıyor.
-Saroo'nun büyüklük halini küçüklük haline daha çok benzer biri bulabilirlerdi,en azından daha sevimli biri olabilirdi.

Filmin müzik kullanımları gayet yerinde ve rahatsız etmiyor.

Sonuç olarak,film Saroo'nun hikayesiyle binlerce kaybolan çocuğun sesi olur.Film görev filmi ve görevini layıkıyla yerine getiriyor.Filmin sonunda da yardım için bir dernek adresi veriyor.Görevini film başarısıyla pekiştiriyor.

10 Eylül 2017 Pazar

Ateş Serbest - Free Fire(2016) (İnceleme) Neden İzlenmeli?

Yönetmeni Ben Wheatley ,senaristi Ben Wheatley, Amy Jump ve oyuncuları Cillian Murphy,Enzo Cilenti,Brie Larson, Sharlto Copley ve Armie Hammer  olan Ateş Serbest( Free Fire ) filminde;iki çete silah alışverişi yapmak için Ord'un ayarladığı eski bir fabrikada buluşurlar.Her iki grubun da gerilmesi ve tatsız tesadüflerin bir araya gelmesiyle hiç beklenmedik olaylar gerçekleşen tek mekan filmdir.
IMDB : 6,5/10
Sinemalar : 6,7/10
Beyazperde : 3,2/5
Rottentomatoes : 6,3/10
Tür : Aksiyon,Komedi,Suç

İNDİRME LİNKİ 1 İNDİRME LİNKİ 2 İNDİRME LİNKİ 3
Ateş Serbest Fragmanı

(Ateş Serbest-Free Fire filmi incelemesini okumadan önce filmi izlemenizi tavsiye ederiz)

Ateş Serbest - Free Fire(2016) (İnceleme) Neden İzlenmeli?

Tek mekan filmleri riskli filmlerdir ve ateş serbest filmi dinamiklerden biri olan akıcılığı-bazı sahnelerde aksama olsa da- başarılı bir şekilde yansıtmıştır.
Müzik kullanımı: Film müzik kullanımı yönünden gayet yerinde ve ayrıca filmde çok da güzel bir John Denver şarkısı çalınır.
Karakterler : Karakterler filmin en büyük silahıydı ve çoğu başarılı bir şekilde rol yaptı.
Kamera : Kamera kullanımı dinamikti,bazı sahnelerde yerlerde,bazı sahnelerde silahın veya patlayan bir tüpün ucunda kullanılan kamera kullanılıyor.Yönetmen,bazen kamera konumlandırmasını karakterlere göre bilerek yanlış bir yerde tutarak aslında durumda terslik olduğuna işaret ediyor,bazen de karakterler arası hızlı geçişler yapıyor ve bu durum hızlı geçişle biraz baş döndürüyor.
Sevdiğim sevmediğim yönleriyle,anladığım/anlamadığım veya takdir ettiğim sahneleriyle Ateş Serbest filmini detaylı olarak incelemeye çalışayım:
Steven mı yoksa Harry mi doğruyu söylüyor?
Film tek mekanda geçtiği için bazı sahneleri sırf süreyi uzatmak için yaptığını düşündüğüm sahneleri oldu fakat genel olarak heyecanı sürekli bir sonraki sahneye aktarmayı başarabilmiş bir film.Silah alışı yapacak olan birinci çete grubu ile Ord buluşur ve Ord'un ofisim diye tanıttığı eski bir fabrikaya gidilir.Fabrika içine girilmesinden buluşulacak yere gelene kadar uzun bir zaman geçer,bu özellikle fabrikanın ne kadar büyük olduğunu göstermek için yapılmıştır ki filmde "bir depodan çıkmayı başaramadılar" denmesin.
Filmde bana göre en önemli soru hangisinin haklı olduğu ama sanırım çeteler kimin doğru söylediğine karar vermişler bile.Steven mi Harry mi yalan söylüyor net(!) olarak öğrenemiyoruz daha doğrusu filmde Harry'i haklı buluyorlar ve ona göre davranıyorlar.Belki de Steven doğru söylüyordur,karısının üstüne yemin etmesinde haklıydı fakat Steven minibüste Harry'i görür görmez kaçacak delik aramasından dolayı sanırım Steven yalan söylüyor.Bu anlaşmazlığa sebep olan olay ise Steve Harry'nin kuzenine ahlaksız teklifte bulunur ,Harry'nin kuzeni reddedince de Steve ,
kızın kafasına şişeyle vurur.Her ne kadar filmde doğru söyleyen taraf Harry gibi görünse de itici bir karakter olması sebebiyle Harry'nin haksız olması bana daha mantıklı geliyor.

Filmin en anlamlı ve güzel fotoğrafı :
Kazananın olmadığı bir çatışmada beyhude çırpınmalar:Yağmurlu bir havada brandası olmayan bir şemsiye


Anlam veremediğim/saçma bulduğum şeyler :
1.Martin ve Vernon arasında silah alışverişi sırasında müşteri karşısında tartışma yaşanıyor,daha sonra Martin vurulduktan sonra dirilince Vernon'a bağırıp çağırıyor fakat bu sonuca veya başka bir olaya bağlanmıyor.
2.Bernie neden kalkıp hiç vurulup vurulmayacağını umursamadan  yavaşça yürümeye başladı ve nihayetinde vuruldu.
3.Leary,çağırılmamasına rağmen finale yakın bir sahnede filme dahil olur.Bu davetsiz misafirin girmesinden Ben Wheatley de rahatsız olmuş olacak ki Christopher ve Frank'e bir yardımı dokunmadan öldürülüyor.Leary'nin filme girişi de sadece filmin süresini uzatmış oluyor.Böylelikle ne şiş yanıyor ne kebap fakat bana göre sadece gereksiz uzatma
girişimlerinden biri olarak kalıyor.
4.Justine'in gitmesi için Christopher antlaşma yaparken Vernon'ın vurmamasının garantisini ister.Vernon'dan istiyor neden diğerlerinden değil? Justine'ın bunu isterken Vernon kişiselleştirmek istiyor der sadece.Justine resmen eşeğin aklına karpuz kabuğu getiriyor ve Vernon giderken Justine'ı vuruyor.Bence Justine ,Vernon'dan garanti istemeseydi sadece çıkıp gidecekti.
5.Ord,çatışmanın büyük bölümünde sandıkların arkasında çatıştı fakat ancak bir süre sonra kendisini sandıkların kurşunlardan korumayacağını anlaması da anlamsızdı.
6.Ord,silahı olmadığı için Christopher'a levyeyle saldırıyor,yine kurşunu olmadığı için Steve'in kafasını taşla vuruyor fakat ne hikmetse minibüsün arkasından kaçarken koynundan silah çıkarıyor.Madem silahın vardı neden kullanmadın daha önce diye sorarlar adama.
7.Finalde Justine'in Christopher'a keskin nişancıları Martin'in tuttuğunu söylemesine gerek var mıydı? Daha önceden Martin dirildiğinde Howard'ı tanıması ve gidip yanına beceriksiz diye kızması yeterli değil miydi?
8.Steve ile Frank'in ayakkabı cilalama espirisini anlamadım.Neden ayakkabımı cilaladın diye sorarken Frank'in ne cilası demesi vs.
9.Bu sahnede Harry'nin başını kaldırıp Steve'i görmesi çok yapay duruyor:

Sevdiğim Espiriler :
1.
-Baş ağrısı için ilacın var mı?
+Uyuşturucum var
-Sen de balyozla fındık kır diyorsun
2.(Geçmişe yönelik bir özelliğe-diyaloga- gönderme yapılarak yapılan espirileri çok severim bu da filmden bir tane örnek )
Harry : Ne yapıyorsun Vern?(Vernon kartondan bir kaç parça koparırken)
Vernon : ?
Harry : Kendine yeni bir takım mı dikiyorsun?
3.
-Ne tür bir fabrikaymış burası
+Her ne ürettiyse ,kimse istemiyor şimdi
4.
Justine para sayma makinasına bakarak :
-Bunlara bakmaktan asla usanmam
Vernon:
-Ben de sana bakmaktan asla usanmam
5.
Frank : Hey Ord,eminim vurulmak için çok yakışıklı olduğunu zannediyordun.
Ord : Hala şekerleme yapmadığına şaşıyorum,Francis

Sevmediğim(komik bu şimdi dediğim) Espiriler:
1.
Christopher : FBI'dan değilsin değil mi(you are not FBI,are you?)
Justine :         KMİB (I am IIFM)
Christopher : Ne? (What?)
Justine :         In it for myself(Kendi menfaatim için burdayım)
2.Tartışma sırasında Ord'un söylediği bu söz kısaca şunu dedirtiyor insana : Ne alaka!


Ekstra bir bilgi :
Gerçekte Watsons Umbrella diye bir firma var mı acaba diye araştırırken bu filmden
esinlenerek yapılmış bir tshirt buldum : 
https://www.lastexittonowhere.com/catalogue/watson-umbrella-company_4665/

267. The Bookshop; movie review

THE BOOKSHOP Cert PG 113 mins BBFC advice: Contains mild bad language For about 45 minutes I was a little bit in love with the quain...